Get 10% extra OFF on Porto Summer Sale - Use PORTOSUMMER coupon - Shop Now!
DSCN1253
DSCN1253

“Καλό θα ήταν να βγάζουμε προς τα έξω και άλλες καλλιτεχνικές πλευρές των ανθρώπων της Λέσβου…”

Βασίλα Μαγδαληνή – Αγγειοπλάστης-Κεραμίστρια

Από τον όμορφο Μεσότοπο είναι η σημερινή φιλοξενούμενή μας, Μαγδαληνή Βασίλα, η οποία είναι αγγειοπλάστης – κεραμίστρια και μας μιλά για την τέχνη της, για το μαγικό υλικό του πηλού, όπως το χαρακτηρίζει η ίδια, και για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τη δουλειά της. Παράλληλα εκφράζει και την άποψη ότι ίσως οι καλλιτεχνικές τάσεις που υπάρχουν στο νησί, δεν τυγχάνουν της εκτίμησης και της ανάλογης προβολής από τους αρμόδιους φορείς.

Κυρία Βασίλα, μιλήστε μας λίγο για τη δουλειά σας. Πότε και πώς ξεκινήσατε να ασχολείστε με την αγγειοπλαστική, τι σημαίνει για εσάς ο πηλός;

Μ. Β. Η αναζήτηση-εξερεύνηση των διαφόρων υλικών ξεκίνησε από πολύ νωρίς, όταν ακόμα ήμουν παιδί. Από τότε είχα την τάση να μαστορεύω και να περιεργάζομαι ότι υπήρχε στο σπίτι, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να το καταστρέφω. Αυτό το ψάξιμο και η αναζήτηση όμως τελικά φαίνεται πως απέδωσε καρπούς με τα χρόνια.

Τελειώνοντας το σχολείο λοιπόν, έμαθα ότι υπήρχε η σχολή Αγγειοπλαστικής στην Αγιάσο και χωρίς δεύτερη σκέψη πήγα εκεί όπου φοίτησα για τρία χρόνια με δάσκαλο τον πολύ αξιόλογο Δημήτρη Χατζηγιάννη. Μετά την αποφοίτησή μου από την Αγιάσο, δεν έμεινα σε αυτό και έψαχνα γενικά και για άλλα υλικά υψηλών θερμοκρασιών όπως μέταλλα. Για το λόγο αυτόν, πήγα στην Στεμνίτσα της Αρκαδίας όπου έμεινα για άλλα τρία χρόνια και έμαθα την τέχνη της κατασκευής κοσμημάτων από μέταλλο όπως χρυσός και ασήμι. Στη συνέχεια, κι επειδή σαν επαρχιώτισσα κι εγώ είχα πάντα τη φιλοδοξία να πάω στην μεγαλούπολη, εγκαταστάθηκα στην Αθήνα όπου και δούλεψα σε μια μεγάλη εταιρεία ως ηλεκτρονικός μοντελίστας σχεδιάζοντας διάφορα αντικείμενα στον υπολογιστή σε πραγματικές διαστάσεις.

Τέσσερα χρόνια άντεξα την Αθήνα και το 2009 επέστρεψα στο Μεσότοπο όπου ένα χρόνο μετά άνοιξα το δικό μου εργαστήριο κεραμικής, έναν ενιαίο και πολύχρωμο χώρο θα έλεγα. Για μένα ο πηλός είναι κάτι μαγικό. Με συναρπάζει το γεγονός ότι ένα άμορφο φυσικό υλικό, όπως ο πηλός (η λάσπη), μεταμορφώνεται στα χέρια μου σε κάτι όμορφο και χρήσιμο είτε πρόκειται για χρηστικό αντικείμενο είτε για διακοσμητικό.

Από πού αντλείτε τα θέματά σας και τι αποτελεί για σας πηγή έμπνευσης;

Μ. Β. Στην αρχή ξεκίνησα με κλασσικά παραδοσιακά αντικείμενα όπως το ρόδι, η ελιά κλπ., αλλά σύντομα είδα ότι αυτό δεν με εξέφραζε ούτε με ικανοποιούσε ιδιαίτερα. Πιστεύω πως αν είσαι ανοιχτός στα ερεθίσματα γύρω σου η έμπνευση έρχεται από μόνη της. Πηγή έμπνευσης για μένα μπορεί να είναι οτιδήποτε μου τραβήξει την προσοχή μια δεδομένη στιγμή. Κάθε μέρα είναι ξεχωριστή για μένα και παρατηρώ διάφορα πράγματα που μπορούν να με εμπνεύσουν.

alchimia 14
100 4265 001

Έχετε συμμετάσχει σε εκθέσεις ή σε άλλες πολιτιστικές δράσεις;

Μ. Β. Μέσα στα πέντε χρόνια που διατηρώ το εργαστήριό μου, έχω συμμετάσχει σε δυο πανελλήνιες εκθέσεις Καλλιτεχνικής Κεραμικής στο Μαρούσι, την 47η και 48η, καθώς και πολλές φορές στην έκθεση κεραμικής που πραγματοποιείται στον Μανταμάδο κάθε Αύγουστο, με καλλιτέχνες από όλη τη Λέσβο αλλά και την Ελλάδα.
Επίσης έχω παρακολουθήσει και αρκετά σεμινάρια σχετικά με την τέχνη της κεραμικής και τους διάφορους τρόπους επεξεργασίας του πηλού.
Στο σημείο αυτό όμως θα ήθελα να εκφράσω και μια πικρία που έχω, σχετικά με την έλλειψη προβολής και γενικότερα προώθησης της κεραμικής και αγγειοπλαστικής τέχνης από τους αρμόδιους φορείς του νησιού, διότι αφενός πρόκειται για μια λαϊκή τέχνη του νησιού και αφετέρου καλό είναι πέρα από την μουσική και χορευτική μας παράδοση, που πρωτοστατούν στις διάφορες εκδηλώσεις, να βγάζουμε προς τα έξω και άλλες καλλιτεχνικές πλευρές των ανθρώπων της Λέσβου όπως ζωγράφοι, συγγραφείς κλπ.

Πού εκθέτετε τα έργα σας και πώς μπορεί το κοινό να έρθει σε επαφή με αυτά;

Μ. Β. Το κοινό μπορεί να έρθει σε επαφή με τον «κόσμο» μου στο εργαστήριό μου στον Μεσότοπο που παράλληλα είναι και εκθετήριο. Εκείνο όμως που επιδιώκω εγώ προσωπικά, δεν είναι να κάνω μια απλή πώληση. Θέλω ο επισκέπτης να έχει χρόνο να δει από κοντά τη δουλειά μου, να δει ότι το κάθε κομμάτι έχει τη δική του σφραγίδα, τη δική του άποψη. Μπορεί οι τιμές να διαφέρουν από τα μαζικής παραγωγής αντικείμενα, αλλά αυτό είναι απόλυτα λογικό μιας και το καθένα έχει τη δική του ιδιαίτερη εργασία, τη δική του υπογραφή καλλιτεχνικής δημιουργίας. Εξ’ άλλου μου αρέσει να δείχνω στον κόσμο πώς δουλεύω, πόσος χρόνος χρειάζεται για να γίνει ένα έργο, ένα αντικείμενο.

Σε ποια αντικείμενα επικεντρώνεται κυρίως η συλλογή σας;

Μ. Β. Ως επί το πλείστον αγαπώ το χρηστικό αντικείμενο. Μου αρέσει να φτιάχνω και να χρησιμοποιώ πράγματα που είναι χρήσιμα αλλά και οικολογικά γι’ αυτό και επικεντρώνομαι περισσότερο σε αυτά. Παράλληλα φτιάχνω και διακοσμητικά όπως φωτιστικά, αναλαμβάνω να φτιάξω μπομπονιέρες βάφτισης ή γάμου σε διάφορα χρώματα και θέματα και γενικά μπορώ να κατασκευάσω ότι μου ζητηθεί από τον πελάτη. Επίσης προμηθεύω μαγαζιά με τασάκια, σαλατιέρες, καράφες κλπ.

Εκτός από τα υπάρχοντα αντικείμενα στη συλλογή του μαγαζιού που ανανεώνεται συνεχώς, δουλεύω με παραγγελίες σε ότι θέλει ο κάθε πελάτης.

 

Το εργαστήριο κεραμικής της Μαγδαληνής Βασίλα «Αλχημεία» θα το βρείτε στον Μεσότοπο, μπαίνοντας στην είσοδο του χωριού.  Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να τηλεφωνείτε στο: 22530 96522 ή να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.alchimia-art.gr

100 6830
DSCN3128
P5144933